Σάββατο, Μαρτίου 22, 2008

Ζει πιά στους κόσμους που αγάπησε

Πριν λίγες μέρες άφησε αυτόν τον κόσμο και έφυγε για τα αστέρια, πλήρης ημερών, ένας μεγάλος άνθρωπος, επιστήμονας και συγγραφέας.
Ταξιδεύει τώρα σε άγνωστους κόσμους του σύμπαντος.
Κόσμους που τόσο πολύ αγάπησε και έψαχνε να βρει μέσα απ τα μυθιστορήματα του.
Πολλοί τον είπαν Ιούλιο Βέρν του 20ου αιώνα.

Πιστεύω πως ήταν κάτι περισσότερο, γιατί ενώ ο πρώτος ξεκίνησε σαν θεατρικός συγγραφέας, ο δεύτερος σπούδασε μαθηματικά και φυσική και πολλά γραπτά του διέπονταν από επιστημονική τεκμηρίωση.
Πριν από μένα όμορφη αναφορά στο πρόσωπο του, με το άκουσμα του θανάτου του, έκανε ο τεχνολάτρης και αριθμολάγνος φίλος μπλόκερ >mickey, όπως και ένας ακόμη φίλος ο >dormammu.

Ο Σερ Άρθουρ Τσάρλς Κλαρκ (Sir Arthur Charles Clarke) ήταν Αγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Γεννήθηκε στο Μάινχεντ του Σόμερσετ, στηνΑγγλία, στις 16 Δεκ. 1917 και πέθανε πλήρης ημερών σε ηλικία 90 ετών πριν λιγες μέρες στις
19 Μαρτίου στο Κολόμπο της Σρι Λαγκα
.

Σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Κινγκς Κόλετζ, στο Λονδίνο Υπηρέτησε ως υποσμηναγός στη RAF την περίοδο 1941-1946 και ήταν ειδικός στα ραντάρ και στις επικοινωνίες. Το 1945 ήταν ο πρώτος που πρότεινε τη χρήση δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά για την αναμετάδοση ραδιοκυμάτων.

Παντρεύτηκε το 1953 και πήρε διαζύγιο το 1964 χωρίς να αποκτήσει τέκνα. Το 1954 ανέλαβε μια υποβρύχια εξερεύνηση και φωτογράφισε το βυθό στους υφάλους της Αυστραλίας και τις ακτές της Κεϋλάνης. Σχολίασε για το τηλεοπτικό δίκτυο CBS τις πτήσεις στη σελήνη των διαστημοπλοίων "Απόλλων" 11, 12 και 15. Υπήρξε εταίρος σε πολλούς επιστημονικούς συλλόγους και πρόεδρος της αγγλικής διαπλανητικής εταιρίας. Για τις επιστημονικές εργασίες του τιμήθηκε με διακρίσεις και βραβεία από αγγλικά και αμερικάνικα επιστημονικά ιδρύματα. Είχε χριστεί ιππότης. Βασικό θέμα στα έργα επιστημονικής φαντασίας του Κλαρκ είναι η ενόραση για το κοντινό ή το μακρινό μέλλον, η διερεύνηση των όρων για ζωή στο διάστημα, η απελευθέρωση του ανθρώπου και όλα αυτά βασισμένα σε αυστηρά επιστημονικά δεδομένα. Το πιο γνωστό έργο του είναι το διήγημα "The Sentinel" (γραμμένο από το 1948), το οποίο αποτέλεσε το αρχικό υλικό για το σενάριο της κινηματογραφικής επιτυχίας "2001: Οδύσσεια του Διαστήματος", που σκηνοθετήθηκε από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ το 1968. Η επιτυχία της ταινίας οδήγησε και τον συγγραφέα του να γράψει τρεις συνέχειες, το "2010", "2061" και "3001: Η τελική οδύσσεια". Γνωστή επίσης είναι και η σειρά βιβλίων "Ράμα", που ξεκίνησε το 1973 με το μυθιστόρημα Ραντεβού με τον Ράμα, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα συνολικά βιβλία. Ο Άρθουρ Τσαρλς Κλαρκ παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του στη Σρι Λάνκα.

And now, out among the stars, evolution was driving toward new goals. The first explorers of Earth had long since come to the limits of flesh and blood; as soon as their machines were better than their bodies, it was time to move. First their brains, and then their thoughts alone, they transferred into shining new homes of metal and of plastic.In these, they roamed among the stars. They no longer built spaceships. They were spaceships.

Και τώρα, εκεί έξω, ανάμεσα στα άστρα, η εξέλιξη οδηγούσε προς νέους στόχους. Οι πρώτοι εξερευνητές της Γης είχαν από καιρό φτάσει στα όρια της σάρκας και του αίματος· όταν οι μηχανές τους έγιναν καλύτερες από τα σώματά τους ήταν ώρα να μετακομίσουν. Πρώτα οι εγκέφαλοι και μετά οι ίδιες οι σκέψεις τους μεταφέρθηκαν σε λαμπρές νέες κατοικίες από μέταλλο και πλαστικό.Μέσα σ' αυτές περιφέρονταν ανάμεσα στ' άστρα. Δεν έφτιαχναν πλέον διαστημόπλοια. Ήταν διαστημόπλοια.

Πριν ένα χρόνο , άφησε ένα βίντεο για τους απανταχού φίλους του.




Αντίο Αρθουρ Κλαρκ.

31 σχόλια:

mtryfo είπε...

Φόρος τιμής σ έναν σπουδαίο άνθρωπο σε μια μεγάλη προσωπικότητα, με τεράστια προσφορά.
Καλέ μου φίλε συγχαρητήρια για την ανάρτησή σου.

giant13 είπε...

Αγαπητή Μαρία

Στην δεκαετία του '40 είχε πει πως μέχρι το 2000, ο άνθρωπος θα έχει πάει στα αστέρια.
Μπορεί στα αστέρια να μη πήγε, αλλά πάτησε στο φεγγάρι, πολύ νωρίτερα απ το 2000.
Οι επιστήμονες εκείνης της εποχής, τον είχαν θεωρήσει τρελλό γιά την δήλωση του αυτή.

Στη διαθήκη του άφησε σαφείς εντολές η κηδεία του να είναι κοσμική και όχι θρησκευτική. Αυτό, από έναν συγγραφέα που συμπεριέλαβε το θρησκευτικό στοιχείο στο έργο του - με μιαν ευρεία έννοια όμως.

Μερικές φράσεις του, όπως: «Κάθε μονοπάτι προς τη γνώση είναι ένα μονοπάτι προς τον Θεό - ή την Πραγματικότητα, ανάλογα με το ποια λέξη προτιμά κανείς», τον έχουν ήδη καταστήσει έναν σύγχρονο κλασικό.

Τρία πράγματα μαζί.
Επιστήμονας, φιλόσοφος, συγγραφέας.

Ωστόσο η φήμη του κινδύνευσε σοβαρά όταν κατηγορήθηκε για παιδεραστία στα τελευταία χρόνια της ζωής του - κατηγορία που δεν αποδείχθηκε ποτέ, σύμφωνα με τις αρχές της Σρι Λάνκα.

mtryfo είπε...

καλημερα γίγαντα
αυτή η τελευταία παράγραφος δε μου άρεσε και πολύ, ελπίζω το ότι δεν αποδείχτηκε να οφείλεται στο ότι δεν υπήρξε κάτι αξιόποινο...

Dormammu είπε...

"... being completely wheel- chaired doesn't stop my mind from roaming the Universe. On the contrary."

Επιστήμονας, φιλόσοφος, συγγραφέας, μα πάνω απ' όλα Ορθολογιστής. Γίνεται να μην υπκλιθεί κανείς με σεβασμό μπροστά του?

Να σημειώσω ότι άφησε επίσης ένα βίντεο με αφορμή την εξερεύνηση του Κρόνου και του δορυφόρου του, Τιτάνα, απο το διαστημόπλοιο Cassini πριν λίγο καιρό. Θα ψάξω να βρω το link και θα το στείλω.

doctor είπε...

ΕΧΩ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΝΕΑ!!!

Ο φίλος blogger Ioannisk, έπειτα από 6 μήνες περιπετειών με την υγεία του (υπέστη ανεύρυσμα στις 10 Σεπτεμβρίου 2007), επέστρεψε και άφησε σχόλιο στο blog του!!!

Η χαρά μου είναι απίστευτη. Μπείτε να αφήσετε μήνυμα συμπαράστασης:

http://ioanniskaramitros.blogspot.com/

doctor

giant13 είπε...

Μαρία,

Και γώ εύχομαι να ήταν απλά και μόνον σκευωρίες, αφού δεν αποδείχθηκε κάτι εις βάρος του.

Δαίμονα

Ευχαριστώ γιά το link.
Πραγματικά πόσο μεγάλο ήταν το πάθος του!
Δεν τον λύγιζε τίποτα μπροστά σε αυτό που αγάπησε σε όλη του την ζωή.

Δόκτορα

Ευχαριστώ γιά την ενημέρωση.

Σίγουρα και θα το κάνω.
Εξ άλλου μετά το ατυχές συμβάν, άφηνα τακτικά μηνύματα συμπαράστασης στον φίλο μας.

bidibis είπε...

Δεν έχω να πω τίποτα για τον κύριο πεθαμένο, οπότε σου στέλνω μόνο τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς

mickey είπε...

Εγώ μάλλον θα είχα πολλά να πω για τον "κύριο πεθαμένο", αλλά και για το πολύ "ζωντανό", όμορφο και συγκινητικό σου post.

Προτιμώ όμως να στείλω κι εγώ για την ώρα μόνο τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς...

mickey είπε...

...και να αφήσω με... μεγάλη καθυστέρηση τα "χρόνια πολλά" για τα μπλογκο-γενέθλιά σου στο προηγούμενο!

(με το... δέκα το καλό, φυσικά ;-))

Stavros P (isisdoros) είπε...

Καλημέρα γίγαντα

Όντως μεγάλη προσωπικότητα.Μια μικρή διόρθωση στην ημερομηνία γέννησης, είναι 1917 και οχι 1967 που κατά λάθος έχει γραφτεί.

mtryfo είπε...

γίγαντα,
οποία έκπληξις!!!
Ο αριθμολάγνος πόντικας
"ξαναχτύπησε"!!!
Τελικά μόνο συγκεκριμμένα θέματα
μπορούν να τον οδηγήσουν στην "φάκα" του σχολιασμού!

giant13 είπε...

Μπιντιμπί,

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς και σε σένα.
Το "κύριο πεθαμένο", στο σχόλιο σου με ξενίζει κάπως και δεν μπορώ να το αποδώσω κάπου.

giant13 είπε...

Πόντικα,

Αυτό και αν είναι έκπληξη!!
Εννοώ την μετά από αρκετό καιρό επάνοδο σου σε σχόλια.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Ηταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω για έναν τέτοιο επιστήμονα - διανοητή.
Εξ άλλου εσύ έκανες την αρχή.

giant13 είπε...

Μαρία

Σωστά το λες. Πρέπει να τον στήνουμε παγίδες, γιατί πραγματικά η απουσία των καταιγιστικών σχολίων του αριθμολάγνου Πόντικος μας είναι πολύ αισθητή.

giant13 είπε...

Σταύρο

Χαίρομαι για την επισκέψη σου και παράλληλα ευχαριστώ για την υπόδειξη.

Y.Γ. Εύχομαι να απολαμβάνεις την κόκκινη βολίδα σου.

island είπε...

Πληρέστατη η ενημέρωσή σου για έναν σπουδαίο μυθιστοριογράφο.Μία μεγάλη προσωπικότητα που κατάφερε τόσα και που δεν άφηνε(όως φαίνεταικαι από το βίντεο ούτε στιγμή να πάει χαμένη).

Συγχαρητήρια φίλε μου και συνάδελφε...

mtryfo είπε...

καλημέρα και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ, πιτσιρίκια σκοτωνόμασταν ποιός θα ξεγελάσει ποιόν, τώρα δεν περιμένουμε την πρώτη του Απρίλη, συμβαίνει στην καθημερινότητά μας πολυ συχνά και πολλές φορές δίχως λόγο...

giant13 είπε...

Φίλε μου island,

Πραγματικά ήταν ασίγαστο το πάθος του για το συμβαίνει πέρα απ τις πολύ περιορισμένες ανθρώπινες δυνατότητες μας.
Τα νετρίνο και τα νεοανακαλυφθέντα στοιχεία, διαπερνούν τα σώματα μας αλλά και τον πλανήτη και εξέρχονται αναλλοίωτα συνεχίζοντας το αέναο ταξίδι τους στο χάος.

giant13 είπε...

Καλό μήνα σε όλους.

Μαρία

Πάντως κάποιον από δω μέσα, πιστεύω χάριν εθίμου να καταφέρω να τον (την) ξεγελάσω

mtryfo είπε...

Γιώργο
Οφείλω να σε συγχαρώ, γιατί όντως τα κατάφερες!!!

Locus Publicus είπε...

Πολύ όμορφη αναφορα, με αποκορύφωση το βίντεο. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ζωή και κατηγορία διανοητή που όλη του τη ζωή κυνηγούσε την επιστημονική αλήθεια. Μου άρεσε η απόφασή του να αφήσει αυτό το βίντεο. "Θά ήθελα να με θυμούνται ως συγγραφέα".

Dormammu είπε...

He' s back.

http://godoodle.blogspot.com/

giant13 είπε...

locus

Μέχρι την τελυταία ικμάδα της ζωής του υπηρέτησε πιστά αυτό που αγάπησε.

Δαίμονα

Thanx, yesterday night I met you there.

bidibis είπε...

"Το "κύριο πεθαμένο", στο σχόλιο σου με ξενίζει κάπως και δεν μπορώ να το αποδώσω κάπου."

Μη σε ξενίζει και ούτε από κακία το είπα. Απλώς δηλώνει την ασχετοσύνη μου με το θέμα και άλλωστε ήταν πλήρης ημερών ο Sir Arthur Charles Clarke οπότε, ε καμιά κρυάδα παραπάνω δεν είναι και τοσο τραγική. Σε άλλη περίπτωση βεβαίως δε θα έλεγα κάτι παρόμοιο

Aphrodite είπε...

Χα!

Το ήξερα ότι θα σας βρω όλους εδώ μαζεμένους πουλάκια μου!

Οπότε για να μην σας φωνάζω έναν-έναν (φτάνει που κάνω τον γίγαντα ρόμπα με τα λευκώματα), γιααααα περάστε... μια πρόσκληση κάθεται μόνη της και κλαίει!

Θα πάρω απουσίες, κανονίστε!!!

(ελάτε βρε, σας γλύτωσα και θέμα για επόμενο ποστ!) ΛΟΛ!

:)))))

Aphrodite είπε...

Κι από χαζομάρα φυσικά φαγώθηκε το σχετικό μετο ποστ σχόλιο.

Τεσπα, για να μην το ξαναγράφω, απλώς να πω ότι αισθάνθηκα ξαφνικά πολλή μοναξιά όταν άκουσα ότι πάει κι αυτός ο συγγραφέας... Το κενό του είναι ολόδικό του, πώς το λένε!
:((((

giant13 είπε...

Mπιντιμπί

Thanx για την διευκρίνηση.

Θεά

Μαύρα μάτια κάναμε να σε δούμε!!!
Δεν έχεις και ανοιχτά τα σχόλια ρε γμτ.
Στα mail θα το ρίξουμε;

Aphrodite είπε...

Οχι παιδάκι μου!!!!

Ποστ ολόκληρο θα το κάνεις, θα αντιγράψεις με copy-paste τις ερωτήσεις και θα τις απαντήσεις στο μπλογκ σου!

Πωπωωωω, έχουμε αποσυντονιστεί, γιαααα παρακαλώ να συγχρονίσουμε τα ρολόγια μας και τα λόγια μας και όλα τα άλλλλλα μας παρακαλλλλώ (καλό το θεσσαλονικιώτικο "λου"?)

;)))))

doctor είπε...

Κάνω τριαντάρα ελλείψει ανταγωνιστή (παλιοπόντικα εξαφανίστηκες!).

Καλησπέρα γίγαντα.

doc

giant13 είπε...

θεάα

Το ξέρω πως θα το κάνω ποστ, μου ρίχνεις το μπαλάκι και άντε να τρέχω.

Δόκτορα

Tα σέβη μου.

mtryfo είπε...

αντε γίγαντα καλά σου λέει
η θεά...κάνε το ποστ, περιμένουμε να σεφτεδιάσουμε και να σχολιάσουμε, την καλησπέρα μου.....

0-4 πολύ βαρύυυυυυυ, θα μου πεις τόσο τάϊσαν και τους γαύρους, αλλά πάλι είναι βαρύ....