Παρασκευή, Φεβρουαρίου 29, 2008

Γενέθλια

Ακριβώς πριν δυό χρόνια, πειραματιζόμενος, έφτιαξα το blog αυτό.

Κατόπιν σκέφτηκα, πως θα μπορούσα να γράφω απλά κείμενα, με θέματα επικαιρότητας αλλά και ειδικότερα θέματα προσωπικού ενδιαφέροντος.


Επίσης μου φάνηκε όμορφο να προσθέτω και μερικές φωτογραφίες, σχετικές με το εκάστοτε θέμα.


Στο πρώτο μου ποστ, μετά από αρκετό καιρό, απάντησαν δυό φιλοι, δυνατοί bloggers και οι ίδιοι, ο Andy και ο Mickey. Δυστυχώς ο πρώτος, μετά από δική του επιλογή, ανενεργός εδώ και έναν χρόνο. Γιά τον δεύτερο, με ερωτηματικό η επάνοδος του.


Αργότερα μέσα απ τα blogs του Νίκου Δήμου, γνώρισα αρκετούς ιντερνετικούς φίλους, αλλά και άλλους από εντελώς συμπτωματικό τρόπο, επισκεπτόμενος και σχολιάζοντας στον χώρο τους.

Με ελάχιστους απ αυτούς, η φιλία προχώρησε και πέραν του διαδικτύου. Έγινε προσωπική.


Με την ευκαιρία των μπλογκογενεθλίων μου και αφού το τελευταίο μου ποστ είναι αυτό της παραμονής της πρωτοχρονιάς, σκέφθηκα πως ειναι η κατάλληλη στιγμή για ένα νέο που θα ήταν και το πρώτο του 2008.



Σκέφτηκα επίσης, πως καλό θα ήταν ένα θέμα παραπλήσιο του πρώτου.


-----------------------------------------------

Βλέπω, διαβάζω, ακούω για μερικές νέες τάσεις της νεολαίας μας.


Ομαδοποιούνται ανάλογα με τις σκέψεις, τις ιδέες και τα πιστεύω τους.


Έχουν και ονομασίες όπως emo (συντομογραφία του emotional = ευαίσθητος, συναισθηματικός), trendy(= μοδάτος), κάγκουρες και ξερω εγώ τι άλλο ακόμη.


Οι emos, με λίγα λόγια, είναι νέοι κάτω των 25 ετών, που εμφανισιακά κρύβουν με τα μαλλιά τους, την μιά πλευρά του προσώπου τους, επομένως και το ένα μάτι τους.

Τηρούν δημόσια, μια απόκοσμη μελαγχολική έκφραση, που ούτε τον πατέρα να τους σκότωναν δεν θα είχαν τέτοιο ύφος. Οι κινήσεις τους αργές, νωχελικές, ράθυμες.


Αυτό το κάνουν διαμαρτυρόμενοι για την ασχήμια και τα κακά αυτού του κόσμου, και με το look αυτό, περπατώντας σκυφτοί και με ένα μάτι, βλέπουν δήθεν τα λιγότερα απ όλα αυτά τα στραβά που υπάρχουν γύρω μας.




Δεύτερη κατηγορία ειναι οι trendy (= μοδάτοι). Το ντύσιμο τους με την τελευταία λέξη της μόδας, εξ ου και η ονομασία τους.

Φυσικά trendy δεν νοείται να μην φοράς "μάρκα" και φυσικά την καλύτερη και ακριβότερη. Γυρίζουν στα κλαμπ και όπου αλλού υπάρχει χαβαλές και διασκέδαση. Τρώνε τα λεφτά του μπαμπά και δεν γαμείς τι γίνεται παραπέρα. Το "Χέσε το αύριο και βλέπε το σήμερα " ειναι ένα απ τα σλόγκαν τους.
Πλακώνονται συχνα πυκνά με τους emo που τους θεωρούν αντιπάλους τους.



Τρίτη κατηγορία είναι οι κάγκουρες. Η λέξη προσωπικά μου ειναι γνωστή απ τον χώρο του αυτοκινήτου. Έτσι αποκαλούσαν πάντα, αυτούς που εχουν αυτοκίνητο αξίας 2000ε και τοποθετούν στερεοφωνικό των 5000.

Στολίζουν το "εργαλείο" με παντός είδους διαφημιστικά αυτοκόλλητα βελτιωτών οίκων και φορούν τεράστια λάστιχα με χρωμιωμένες ζάντες που σε τυφλώνουν στον ήλιο.

Κατι παρόμοιο είναι και οι τύποι που αποκαλούνται έτσι.

Ντύνονται κραυγαλέα συνήθως με φτηνά ρούχα, αλλά εκκεντρικά, ώστε να προκαλούν την προσοχή.



Στην αντιπέρα όχθη τι υπάρχει;

Aντιγράφω απ τους 4Τροχους (τεύχος Ιουνίου 2007).

"Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις :δύο μονοθέσια φτιαγμένα από φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων επιβεβαιώνουν τις υποψίες μας ότι, πέρα από την Ελλάδα του "φραπόγαλου", υπάρχει κι εκείνη της δημιουργίας και της προόδου.




Η φόρμουλα που δημιούργησαν 8 φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την καθοδήγηση του καθηγητή Θανάση Μιχαηλίδη σχεδιάστηκε εξολοκλήρου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και τον Σεπτέμβριο θα λάβει μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό, ο οποίος θα οργανωθεί στην Ιταλία από την SAE(Society of Automotive Engineers).



Ύστερα απο 6 μήνες στο τεύχος του Δεκεμβρίου, το περιοδικό επανέρχεται εκτενέστατα στα αποτελέσματα της προσπάθειας φιλοξενώντας και μιά συνέντευξη του αρμόδιου πανεπιστημιακού δσκάλου.


Ενα απόσπασμα της συνέντευξης :

"Σαν πρωτοεμφανιζόμενοι τα πήγαμε θαυμάσια, ανεξάρτητα απμε την θέση που καταλάβαμε, αφού το όχημα αντεπεξήλθε σε όλες τις δοκιμασίες χωρίς πρόβλημα."





Συνεχίζει το αρθρο του Ιουνίου :
"Από την άλλη, το μονοθέσιο που κατασκεύασαν οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, εχει ήδη λάβει μέρος και διακριθεί στο διεθνή διαγωνισμό Formula Student."




Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα απ' όλα όσα παρέθεσα.

Απλά θαυμάζω τους μηχανικούς και καθε άλλον νέο και νέα που βλέπουν την ζωή αισιόδοξα σε μια μίζερη χώρα, που αντί να βαδίζει μπροστά γλιστράει συνέχεια προς τα πίσω, πνιγμένη στην διαφθορα, τα σκάνδαλα και τον ωχαδελφισμό.

Αντίθετα, αγανακτώ με τους κακομαθημένους καλοπερασάκηδες που ψάχνουν τρόπους να διώξουν την ανία τους αφού πρόλαβαν να βαρεθούν τα πάντα έχοντας ότι επιθυμούν , μιμούμενοι και τα αντιστοιχα φρούτα που ανθίζουν στο εξωτερικό.

Θα μπορούσα να γράψω και προσωπικές μαρτυρίες για νέους που εργάζονται σκληρά για να ολοκληρώσουν τις σπουδές, βοηθώντας παράλληλα οικονομικά και τις οικογένεις τους, αλλά πιστεύω πως όλοι μας έχουμε τέτοια παραδείγματα.


Τελειώνοντας εδώ, θα θελα με ενδιαφέρον, να ακούσω και τις απόψεις φίλων.

28 σχόλια:

mtryfo είπε...

Καλημέρα γίγαντα και χρόνια πολλά. Πολύ ενδιαφέρον το ποστ του "νέου" έτους. Το περιμέναμε πολύ καιρό.

Κάνω τον γνωστό σεφτέ-κεφτέ σε πρώτη φάση (μη χάσω και την πρωτιά ως γειτόνισσα) και επιστρέφω αργότερα για σχόλια...

Dormammu είπε...

Φτου! Έχασα τον σεφτέ.

giant13 είπε...

Γειτόνισσα και Δαίμονα

Ευχαριστώ γιά τις πρωτιές και σας εύχομαι καλό μήνα από μιά ανοιξιάτικη Θεσσαλονίκη.

Δαίμονα!! Σαν τα χιόνια.
Επανέκαμψες απ τις σκοτούρες της εργασίας;

mtryfo είπε...

Δαίμονα
Δεν υπήρχε περίπτωση να χάσω τον γειτονικό σεφτέ με τίποτε. Πρέπει να "καραδοκείς" για να με προλάβεις. Δεν πειράζει την άλλη φορά.

γείτονα
Επανέκαμψα όπως είχα "φοβερίσει" παραπάνω.

Για τους φοιτητές που κατασκεύασαν τα αυτοκίνητα, για τους δημιουργικούς νέους γενικώτερα, τι να πω, respect!!!!! Αν μπορούσα να γέμιζα θαυμαστικά. Ποιός γονιός δεν θάταν υπερήφανος να τάχει παιδάκια του αυτά τα καμάρια...

Ας πάμε όμως στα δύσκολα, τους emos, trendy, κάγκουρες (αυτοί, εγώ νόμιζα ότι ήταν παλιά "σχολή" απ την 10ετία του 80, τέσπα λάθος)

Αυτά τα παιδιά δεν αποφάσισαν ξαφνικά να "μεταμφιεστούν" και να γίνουν μέλη κάποιας ομάδας όπως οι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να "κυττάξουμε" απ την κλειδαρότρυπα του σπιτιού τους, θα καταλαβαίναμε πολλά, απ τις συμπεριφορές των γονιών πρωτίστως.
Γονείς που πέρασαν δύσκολα παιδικά χρόνια, πολλές φορές, περνούν στό άλλο άκρο σ ότι έχει σχέση με τα παιδιά τους.
Η υπερπροστασια, οι υπερπροσφορές, νομίζουν ότι θα βοηθήσουν στις σχέσεις τους με τα παιδιά τους.
Δυστυχώς αυτό δεν βοηθά πάντα. Πολλές φορές τα παιδιά "μπουκώνονται" με τα εύκολα που βρίσκουν στη ζωή τους και κουράζονται εύκολα. Ψάχνοντας για ενδιαφέροντα λοιπόν, μετατρέπονται σε "προβληματισμένους", "ατίθασους","ψαγμένους" πρόσθεσε εσύ όποιο άλλο επίθετο νομίζεις ότι τους ταιριάζει. Παίζει λοιπόν σημαντικό ρόλο η συμπεριφορά των γονιών. Αν θέλουμε να το παραδεχτούμε εμείς οι γονείς μπορεί να κάνουμε ένα βήμα μπροστά....

mtryfo είπε...

Επίτηδες δεν αναφέρθηκα παραπάνω στους "αδιάφορους" γονείς η τέλος πάντων σ αυτούς που είναι πολύ απασχολημένοι για να προλάβουν να ασχοληθούν και με τα παιδιά τους. Εκεί οι γνώμες διίστανται.
Καμμιά φορά μεγαλώνουν κάτι παιδιά...θαύματα!!!

giant13 είπε...

H mtryfo είπε,

"...Πολλές φορές τα παιδιά "μπουκώνονται" με τα εύκολα που βρίσκουν στη ζωή τους και κουράζονται εύκολα. Ψάχνοντας για ενδιαφέροντα λοιπόν, μετατρέπονται σε "προβληματισμένους", "ατίθασους","ψαγμένους"..."
------------------------
Συμφωνώ απόλυτα και πιστεύω, η πλειόνητα των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα τέτοιων καταστάσεων και συμπεριφορών.

giant13 είπε...

Μαρία,

Ευχαριστώ και γιά την υπόδειξη της ορθογραφικής διόρθωσης

Ανασα του Βορρα είπε...

1:ΓΟΥΕΛΚΑΜ ΜΠΑΚ!!!
2:ΧΑΠΙ ΜΠΕΡΘΝΤΕΙ ΤΟ ΓΙΟΡ ΒΛΟΓΚ!
('Ετσι για να προσαρμοζόμαστε με τη νεολαία να μην μένουμε πίσω μιλώντας ...Ελληνικά)

Το θέμα που έθεσες Γίγαντά μου είναι πολύ μεγάλο.
Τα είπες όλα!
'Ενα όμως θα προσθέσω με δυό λόγια Ελληνικά.

Τις πταίει γι αυτήν την κατάσταση "νάρκης" και απάθειας που έχουν περιέλθει οι νέοι μας;
Ας προβληματιστούμε....

Dormammu είπε...

Καλοί μου φίλοι, ναι! Οι επαγγελματικές σκοτούρες μειώθηκαν καθόσον το ένα απο τα δύο καρπούζια έφυγε απο τη μια μασχάλη. Έμεινε μόνο το άλλο καρπούζι, το οποίο όμως είναι εξίσου μεγάλο, πανάθεμά το!

@mtryfo: Περίμενα το post στην δίσεκτη ημέρα, γι' αυτό την πάτησα! Περίμενα και την εμφάνιση του αριθμολάγνου ποντικού, αλλά αυτός την έκανε νωρίς....

Αυτά που γράφεις Γίγαντα είναι σωστά μέχρι κεραίας. Επειδή όμως το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι, πιστεύω ότι νωχελικοί, τεμπέληδες και ράθυμοι γονείς, είναι αυτοί που παράγουν όμοιους "κανακάρηδες". Ποιός κάθεται να εξηγήσει στα παιδιά τι σημαίνει προσήλωση, πειθαρχία και στόχοι, όταν είναι κι ο ίδιος ένας βολεμένος μίζερος?

Ως νέος γονιός, ομολογώ ότι όλο και συχνότερα με πιάνουν ακριβώς τέτοιες αγχωτικές ανασφάλειες για τον μικρό μου γιόκα. Απο την άλλη όμως, πιστεύω ότι θα μπορέσω να τον καταφέρω να μην ασχολείται με τα κάθε λογής σκουπίδια, καίτοι δύσκολο τελικά. Πάντως όταν φτάσει τεσσάρων ετών, θα τον πάω σε πίστα καρτ!

giant13 είπε...

Καλή βδομάδα σε όλους απ την ανοιξιάτικη Θεσσαλονίκη.

ανασα του βορρα,

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.

Το "τις πταίει", νομίζω όπως αναφέρει πολύ σωστά η mtryfo, βαραίνει πρωτίστως τους γονείς και κατά δεύτερο λόγο το περιβάλλον

Δαίμονα,

Aφού έμεινε μόνο το ένα καρπούζι, έστω και μεγάλο, πιστεύω πως θα βρείς τρόπο, με τις ικανότητες σου, να το "μικρύνεις" και να σ' έχουμε πιο τακτικά κοντά μας.
Ο λόγος σου και οι σκέψεις σου μας αρέσουν.
Δεν φαντάζεσαι πόσο το διασκέδαζα οταν μικρούς του δικούς μου, τους πήγαινα στα καρτ. Είναι και αλμυρούτσικα στην τιμη γμτ.. αλλά ευτυχώς λόγω διαφορας ηλικίας δεν συνέβαινε ταυτόχρονα

vasikos metoxos είπε...

Χρόνια πολλά με όμορφα ποστ στην μπλογκσφαιρα, γίγαντα. Ωραίες αναφορές με φρεσκάδα και δυναμισμό. Και του χρόνου λοιπόν.

giant13 είπε...

Βασικέ,

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.

Με την σειρά μου, εύχομαι και σε σένα όμορφες αναρτήσεις

mtryfo είπε...

καλησπέρα γίγαντα,
σήμερα η μέρα καταπληκτική, για βόλτες, πολλές βόλτες, με τα πόδια, με το αυτοκίνητο, να μη μαζεύεσαι λέμε.....

mtryfo είπε...

συγγνώμη που σούφαγα το 13....

giant13 είπε...

Μαρία

Καλησπέρα,

Εριξες και το τυχερό 13αρι....

Βόλτες πράγματι έγιναν αλλά μόνο οδηγώντας, λόγω υποχρεώσεων που έπρεπε να διεκπεραιωθούν.
Πάντως απόλαυσα και οδήγηση, βγαίνοντας προς το Ρύσιο.

roadartist είπε...

Να αφήσω τα 'χρονια μου πολλα' για το blog σου :) Παντα δημιουργικος και ορεξατος..
Καλο βραδυ!

giant13 είπε...

Καλημέρα σε όλη την παρέα.

Καλλιτέχνιδα,

Ευχαριστώ πολύ γιά τις ευχές σου.

Να σαι και σύ δυνατή και κεφάτη να συνεχίσεις να ανεβάζεις όμορφα ποστ με πλήθος επισκεπτών και σχολιαστών

Locus Publicus είπε...

Kαλή επέτειο και χρόνια πολλά και απο μένα giant, με όρεξη και μεράκι.
Τα βασικά στοιχεία επιτυχίας παραμένουν τα ίδια και είναι διαχρονικά. Πειθαρχία, τιμιότητα, σκληρή δουλειά, ενδιαφέρον για ποικίλα θέματα. Πολλοί ανθρωποι είναι μονοθεματικοί. Αλλοι μόνον για λεφτά, αλλοι για στάτους, άλλοι για εμφάνιση. Τους προσπερνώ. Μπράβο στα παιδιά που έφτιαξαν τη φόρμουλα. Καλή μέρα και σε σένα.

giant13 είπε...

Καλημέρα σε όλους.

locus publicus,

Εχαριστώ πολυ για τις ευχές σου.

Το ίδιο ευχομαι και για σένα.
Η παράθεση ορισμένων θεμάτων σου, είναι απ τα καλύτερα χρονογραφήματα που εχω διαβάσει ever.

Τώρα για τους μονοθεματικούς ανθρώπους που αναφέρεις, έτσι τους αισθάνομαι και γω.
Οσο άριστοι και να είναι ατο αντικείμενο τους με φαντάζουν μονότονοι και πληκτικοί.
Τι πιο όμορφο από εναν πολυτάλαντο άνθρωπο, με πλούσια γκάμα ενδιαφερόντων;
Τι να τον κάνω κάποιον που είναι εξαίρετος επιστήμονας, τεχνικός, επαγγελματίας η οτιδήποτε άλλο, και δεν εχει ιδέα από κινηματογράφο, μουσική, φωτογραφία, λογοτεχνία, αθλητισμό;

mtryfo είπε...

Γίγαντα,
καλό τριήμερο, καλά κούλουμα, καλά να περάσετε!

Roadartist είπε...

Γίγαντα να σου αφήσω ευχές..,
καλο 3μερο καλα να περάσεις!

giant13 είπε...

Μαρία & Καλλιτέχνιδα,

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, καλή Σαρακοστή να χουμε.

Μόλις τώρα αξιώθηκα να μπώ στο μπλογκ.
Γύρισα χθες βράδυ απ το Μπόροβετς της Βουλγάριας, όπου πέρασα ενα όμορφο τριήμερο μέσα στα χιόνια.
Πιστεύω να περάσατε και σεις καλά όπου και να είσασταν.

doctor είπε...

Γίγα, χρόνια πολλά και να τα μπλογκοεκατοστήσεις!

doctor

giant13 είπε...

Δόκτορα

Ευχαριστώ πολύ γιά τις ευχές σου.

Με την σειρά μου εύχομαι να είσαι καλά και να συνεχίσεις να μας παραθέτεις επιμελημένες αναφορές ιστορικών γεγονότων.

island είπε...

Καλησπέρα γίγαντα.Χρόνια και ζαμάνια...έκανες καιρό να επιστρέψεις.

Έχω ξαναπει πως αυτά τα νικ που παίρνουν κάποιοι τυπάδες για να μαντρωθούν πίσω από μια ιδεολογία δεν λένε τίποτα.Όλα τα λέει η ιδεολογία.Όταν εμείς είχαμε ακούσματα από πανκ και ακολουθούσαμε ένα δρόμο μοναχικό αυτά τα παιδάκια ως μοναχικότητα έχουν τον διαφορετικό ζελέ που θα βάλουν στο μαλλί.Και δυστυχώς όλα αυτά είναι το μέλλον της Ελλάδας.Αυτ΄τα παιδιά α διεκδικήσουν αύριο.Αλλά τί θα διεκδικήσουν;Ζελέ;;;

Καλά που υπάρχει και η κατηγορία με του μηχανικούς που χαρίζει απλώχερα λίγη αισιοδοξία.

Την καλησπέρα μου

giant13 είπε...

Γειά σου φίλε μου island.

Πόσο δίκιο έχεις!
Αλλοίμονο αν όλος ο προβληματισμός και η αναζήτηση είναι το είδος του ζελέ που θα φτιάξει καλύτερο look.

doctor είπε...

Έλα γίγαντα, τελειώσαν τα γενέθλια, έσβησες τα κεράκια σου, το πάρτι τελείωσε.

Για ρίξε κανα νέο ποστ!!!!!!!!!

giant13 είπε...

Καλημέρα σε όλους.

Νέο ποστ Δόκτορα μου;

Όπως επιθυμείς.
Αρκεί να βρω κάτι που να μου κάτσει.