Φίλοι μου, παρά το άσχημο κλίμα που μας έφεραν οι πολιτικοί μας, οι περικοπές, η οπισθοδρόμηση στα εργασιακά σε συνθήκες αρχών του 20ου αιώνα, το ΔΝΤ και το μνημόνιο, νομίζω πως μπορούμε όλοι να φτιάξουμε την διάθεση μας αυτές τις μέρες, ευχόμενοι,
Χρόνια Πολλά, Υγεία πάνω απ όλα, και όσο μπορούμε..... Χαρούμενες Γιορτές.
Η φωτο είναι δανεισμένη από φίλο που επισκέφτηκε το χωριό του Αι Βασίλη πριν λίγα χρόνια.
Παρασκευή, Δεκεμβρίου 24, 2010
Τρίτη, Νοεμβρίου 23, 2010
Αίγυπτος
Πέρασε αρκετός χρόνος που το blog έμεινε ανενεργό, οπότε σκέφτηκα να ανεβάσω μερικές φωτος απ το προ μηνός ακριβώς, οκταήμερο ταξιδάκι μου στην χώρα των Φαραώ.
Συγκεκριμένα από 23 Οκτ. μέχρι τις 30.
Αρχίζω με δυό του πολυθόρυβου Καίρου των 17 εκ. κατοίκων. Με την Γκίζα που είναι ενωμένο, φτάνουν τα 26εκ.
Ασταμάτητα κορναρίσματα, δίχως σηματοδότες η όπου υπάρχουν, άνευ σημασίας. Γρήγορη και επικύνδυνη οδήγηση με σφήνες και απότομα φρεναρίσματα
Παμπάλαια ρυπογόνα αυτοκίνητα Lada 124, Peugeot 403, 204 και ότι άλλο σαραβαλάκι βάλει ο νούς . Τρισάθλιες ως ανύπαρκτες αστικές συγκοινωνίες, αγοραία επικύνδυνα βανάκια των 12 ατόμων που ξεκινούν όποτε και όταν γεμίσουν.
Χωρίς φώτα που πολλοί δεν έχουν η δεν τα ανάβουν επιβιώνεις, χωρίς κόρνα όμως όχι. Απαραίτητο δε να γνωρίζεις όλον τον κωδικό της χρήσης της. Μηχανές η παπάκια ελάχιστα, πώς να επιβίωναν εξ άλλου;
Οι δρόμοι όμως φαρδείς με πολλά ανισόπεδα και γέφυρες.
Τα βράδυα πολύβουο πανηγύρι στις όχθες του Νείλου, με πολύχρωμα φωτισμένα καραβάκια και τέρμα η ένταση στα τσιφτετέλια να διαλαλούν την βόλτα τους στο ποτάμι.
Σκουπίδια, νερά χυμένα παντού. Στους παραπέρα δρόμους καφενέδες μα ράθυμους ντόποιους να ρουφούν τον ναργιλέ τους. Βρώμικα μαγαζάκια κάθε λογής και προσφοράς προιόντων που έχουν εκλείψει σε μας εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αρκεί να σας πω πως κάποιος έφτιαχνε φέρετρα στο πεζοδρόμιο, στις 9 το βράδυ, λόγω στενότητας χώρου στο μαγαζί του.
Φτώχεια και μιζέρια, αλλά και συμβιβασμός με το πεπρωμένο, δίχως το δικό μας άγχος.
Μιά βδομάδα όπου και αν πας, συνέχεια μπαξις, μπαξίς, μπαξίς, και ας είναι όλα μέσα στο πακέτο της εκδρομής. Φαίνεται πως είναι τρόπος ζωής τους, ακόμη και στα πολυτελή ξενοδοχεία η κρουαζιερόπλοια των 5 αστέρων Deluxe, δεν ζητούν αλλά το βλέπεις στην ματιά τους.
Για να πούμε και τα ωραία όμως, κυκλοφορείς άνετα, δεν υπάρχει εγκληματικότητα και όλοι είναι πολύ φιλικοί. Η περιοχή δε της Ηλιόπολης ξεχωρίζει με τα καθαρά κτίρια, τους φαρδείς δρόμους και τα μεγάλα πάρκα της.
Γέλασε ο φτωχός που λένε, όταν στην επάνοδο μας στο Κάιρο μετά την 4ημερη κρουαζιέρα στον Νείλο, λόγω έλλειψης δωματίων στο Ramses Hilton, βρέθηκα σε μια σουίτα 120τ.μ στον 24ο όροφο παρακαλώ, απ όπου και οι φώτο με μια Nikon D90 με την οποία έβγαλα 1040 φώτος αλλά κατάφερα να γράψω και βίντεο 1 1/2 ώρας με μια Sony DCR-HC42E.
Η Αλεξάνδρεια με τους 250 εναπομείναντες Έλληνες.
600 χλμ. νότια του Καίρου, το Λούξορ η οι Αρχαίες Θήβες, οι 100-πυλες Θήβες του Όμηρου,
η δεύτερη πρωτεύουσα της αρχαίας Αιγύπτου μετά την Μέμφιδα, στην ανατολική πλευρά του Νείλου.
Στην περιοχή αυτή, βρίκεται το 1/6 των αρχαιοτήτων όλου του κόσμου και το 1/3 της Αιγύπτου.
Ναός του Καρνάκ η καλύτερα σύμπλεγμα ναών που κτιζόνταν προσθετικά για 2000 χρόνια, από την εποχή του Μέσου Βασιλείου, 16ος αιων. π.Χ. μέχρι και την Ρωμαική εποχή. Ενα τεράστιο κατασκεύασμα που προκαλεί θαυμασμό. Ήταν αφιερωμένος στις θεότητες του Άμμωνα, της συζύγου του Μουτ και του γιού τους Κχονσού που ήταν και ο θεός του πολέμου.
Ενα συγκρότημα αρχαιοτήτων με πολυπλοκότητα και ποικιλία που δεν απαντάται αλλού. Λίγα χαρακτηριστικά του Καρνάκ είναι μοναδικά, αλλά το μέγεθος και ο αριθμός των στοιχείων του είναι τεράστιος.Έχει έκταση 1000 στρέμματα και στη πραγματικότητα δεν είναι ένας ναός αλλά 13. Ο ναός του Καρνάκ ονομάστηκε έτσι από μια Αραβική ονομασία την Αλ-Κάρνακ ή Αλαχάρνακ από ένα παλάτι που υπήρχε στην Βαγδάτη κι έμοιαζε με το ναό.
Στην φώτο ένα τμήμα απ το σύμπλεγμα 134 ίδιων κιόνων!
Ναός του Λούξορ. Κτίσθηκε απ την μοναδική γυναίκα Φαραώ, Χατζεπσούτ, τον Τουθμόσις τον 3ο, τον Αμενχοτέπ τον 3ο και τελευταίο τον Ραμση τον 2ο και ήταν αφιερωμένος στον σπουδαιότερο θεό των Αιγυπτίων, τον Άμμωνα Ρα.
Στη αρχαιότητα ενώνονταν με τον Ναό του Καρνάκ με μιά ευθεία οδό 3 χλμ που εκατέρωθεν κοσμούσαν πάνω από 2000 κριαρόμορφες σφίγγες, την Λεωφόρος των Σφιγγών.
Ο δήμαρχος του Λούξορ με την βοήθεια και του πολιτικού καθεστώτος, έχει ισοπεδώσει τα πάντα από πολυκατοικίες, καταστήματα, τζαμιά και μέχρι στιγμής έχει ανασκαφεί και περατωθεί ένα τμήμα κάπου 100 μέτρων.
Δυτική όχθη, οι Κολοσσοί του Μέμνονα. Δίδυμα αγάλματα ύψους πάνω από 19 μέτρα, υπολείμματα του ταφικού ναού του Αμενχοπέτ του 3ου, ο οποίος καταστράφηκε από πλημύρες του Νείλου.
Σε σεισμό που έγινε το 27π.Χ αποσπάσθηκε μέρος του προσωπού του ενός και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, με τον στροβιλισμό του πρωινού αέρα να ακούγεται ένα σφύριγμα σαν ψίθυρος.
Έτσι του έδωσαν μαντικές ικανότητες, κατ άλλους δε, ήταν το κλάμα της Ηούς μητέρας του βασιληά της Αιθιοπίας Μέμνονα ο οποίος σκοτώθηκε απ τον Αχιλλέα στον τρωικό πόλεμο, όπου πολεμούσε στο πλευρό των Τρώων, αφού ο Πρίαμος ήταν θείος του.
Ναός αφιερωμένος στην μοναδική γυναίκα Φαραώ Χατζεπσούτ.
Όλη η γύρω περιοχή βρίθει ανασκαφών.
Φράγμα Έσνα - Πέρασμα του υδροφράκτη.
Εντφού - Ναός του Ώρου.
Κτίσθηκε απ τον Πτολεμαίο τον Γ' (257-237π.Χ), ο πιό καλοδιατηρημένος ναός, αφιερωμένος στον θεό Ώρο.
Ο διάπλους του Νείλου με πρωτόγνωρες εικόνες, από την καθημερινότητα των παράκτιων οικισμών, την πυκνή βλάστηση, τις απέραντες εκτάσεις με τα μάγκο, τις μπανανιές και την ποικιλία των φοινικόδενδρων αλλά και τις ερήμους να απλώνονται σε λίγες εκατοντάδες μέτρα, με τα ασβεστολιθικά βουνά στο βάθος.
Αυτή την εποχή πλέουν καθημερινά, πάνω από 50 πλωτά ξενοδοχεία τον Νείλο, από Λούξορ μέχρι το Ασουάν και αντίστροφα, μαυρίζοντας με το καυσαέριο τα λιμάνια του Λούξορ, Εντφού, Κομόμπο και Ασουάν.
Τυχαίνει να είναι τριπλο η και τετραπλοπαρκαρισμένα και η επιβίβαση η αποβίβαση γίνεται δια μέσου των υπολοίπων.
Εικόνες καθημερινότητας
Κομόμπο. Ναός αφιερωμένος στον θεό-κροκόδειλο Σέμπεκ και τον θεό-γεράκι Ώρο τον Πρεσβύτερο.
Κτίσθηκε επί Πτολεμαικής εποχής πάνω στα ερείπια ναού της εποχής του Τούθμοσι.
Το φράγμα του Ασουάν.
Για πολλούς αιώνες, οι κάτοικοι της Αιγύπτου υπέφεραν είτε από έλλειψη είτε από πληθώρα νερού. Κάποια χρόνια υπήρχε ξηρασία, και δεν υπήρχε αρκετό νερό για να μεγαλώσουν τις καλλιέργειες ή να χρησιμοποιήσουν για την καθημερινή ζωή. Άλλα έτη υπήρχε τόσο πολύ νερό ώστε ο ποταμός Νείλος πλημμύριζε, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες και διαβρώνοντας εύφορα εδάφη. Ήταν επιτακτική λοιπόν η ανάγκη για εξεύρεση λύσης σε αυτά τα προβλήματα.
Η απάντηση ήταν το φράγμα του Ασουάν. Το φράγμα θα έπρεπε να εξυπηρετεί τρεις ανάγκες: α) να ελέγχει τις πλημμύρες του ποταμού Νείλου, β) να αποθηκεύει νερό από τις πλημμύρες, έτσι ώστε να μπορεί να αποδεσμεύεται σε βραδύτερο ρυθμό και γ) να παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια. Οι Σοβιετικοί βοήθησαν το λαό της Αιγύπτου στο σχεδιασμό και την κατασκευή φράγματος από γρανίτη, με μήκος 3,26 χιλιόμετρα (2,3 μίλια) και ύψος 111 μ. πάνω από τη βάση του ποταμού Νείλου. Η βάση του δε έχει πλάτος 1 χλμ. και στην κορυφή 40μ. Το φράγμα χτίστηκε περίπου 13 χιλιόμετρα νότια της αιγυπτιακής πόλης του Ασουάν, και το όνομά του είναι Υψηλό Φράγμα Ασουάν (Aswan High Dam). Οι Σοβιετικοί προμήθευσαν επίσης τον υδροηλεκτρικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να κτιστεί το φράγμα, με κόστος 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το φράγμα άρχισε να λειτουργεί το 1970, και έχει προσφέρει τόσο θετικά και τα αρνητικά στους ανθρώπους και στο περιβάλλον έδαφος.
Εδώ η βόρεια πλευρά, που κυλά ο Νείλος προς την Μεσόγειο.
και η νότια προς το Σουδάν, όπου έχει σχηματιστεί μια τεράστια τεχνητή λίμνη που της δόθηκε το όνομα Νάσερ. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος τεχνητή λίμνη στον κόσμο, μετα του Ζαμβέζη, με μήκος 550 χλμ. πλάτος από 10 μέχρι 30 χλμ και βάθος που φτάνει σε ορισμένα σημεία της τα 198 μ.
Βοτανικός κήπος του Ασουάν.
Βρίσκεται πάνω σε ένα νησάκι, που έχει σχήμα κροκόδειλου, είναι πανέμορφος, περιποιημένος και έχει κάπου 2500 ποικιλίες φυτών, μεταξύ αυτών και τους βασιλικούς φοίνικες.
Όμορφο τοπίο. Στο βάθος δεξια ψηλα στον ερημικό λόφο το μαυσωλείο του Αγά Χαν.
Ασουάν.
Μια βόλτα με καμήλα στην έρημο μέχρι το παραδοσιακό χωριουδάκι Νούβικο δίπλα στον Νείλο, είναι μοναδική εμπειρία.
Παραδοσιακό σπίτι, όπου μας κερνούν τσάι στον χώρο υποδοχής-καταστήματος τους.
Εντύπωση μου έκανε το στρώσιμο στο πάτωμα της κίτρινης κατακάθαρης άμμου, (ούτε ένα σκουπίδι η πετραδάκι δεν υπήρχε), σε σημείο που επειδή έφτασα πρώτος απ το γκρούπ, μια και η καμήλα μου με το όνομα Ράμπο έκανε αγώνα ταχύτητας, δίσταζα αρχικά να πατήσω, μέχρι που μου έγνεψαν να μπω, οι ιδιοκτήτες.
Στην φώτο ο ξεναγός μας, με μόνιμη διαμονή στο Κάιρο, πρόθυμος και ευδιάθετος πάντα, σπουδαγμένος στην έλληνική φιλολογία, με ελληνικές ρίζες στην καταγωγή του, και με χαρακτηριστικά καθόλου αιγυπτιακά, μας προσφέρει ο ίδιος το τσάι.
Βόλτα με φελούκες. Στο τέλος όμως αναγκαστήκαμε να μας ρυμουλκήσει μηχανοκίνητο, λόγω ξαφνικής άπνοιας.
Ναός Φίλαε η Perla Of Aigypt.
Ο ναός της θεάς Εσέτ η Ίσιδας ( η ελληνική ονομασία της), χτίστηκε επί Πτολεμαίου του Β'.
Θεά της μητρότητας της σοφίας και της γονιμότητας, λατρεύτηκε κατά κόρον.
Το αξιοθαύματο είναι πως το τεράστιο αυτό κτίσμα αλλά και αρκετά άλλα κτίσματα του αρχικού περιβάλοντος χώρου μεταφέρθηκaν μεταξύ 1972-1980 απ το νησάκι Φίλαε που υπήρχε μεταξύ του παλιού φράγματος που είχε δημιουργηθεί απ τους Αγγλους το 1902 και με κατοπινές βελτιώσεις και του μεγάλου φράγματος του 1970, στην τωρινή θέση που είναι το νησάκι Agilkia.
Αν δεν σου το πούνε, είναι αδύνατον να το καταλάβεις το αποτέλεσμα του εγχειρήματος αυτού, αφού οι πελώριες γρανιτένιες πλάκες του πατώματος λές και είναι ριζωμένες εκεί χιλιάδες χρόνια.
Συμπεριλαμβάνεται δε στα προστατευόμενα μνημεία της Ουνέσκο.
Με την επιστροφή μας στο Κάιρο την τελευταία μέρα, επίσκεψη στις Πυραμίδες και την Σφίγγα της γκίζας και στο αρχαιολογικό μουσείο, όπου απαγορεύονταν αυστηρά οι φωτο και οι βιντεοκάμερες.
Πυραμίδα του Χέοπα. Ύψος 146,60μ. και μήκος κάθε πλευράς της τετραγωνικής βάσης της 230,35μ.
Ώρα 11 περίπου το πρωί, ο ήλιος πάνω απ τις πυραμίδες και αν σου ξεφύγει λίγο, κινδυνεύεις να καταστρέψεις τον αισθητήρα και τον φωτοφράχτη της μηχανής σου.
Η κατά λίγα μέτρα μικρότερη της αυτή του Χεφρήνου, διαδόχου του Χέοπα.
και τέλος η αυτής διασημότης, η Σφίγγα
Υ.Γ. Οι φωτος έγιναν downsizing μια και η κάθε μιά ήταν γύρω στα 6ΜΒ.
Κλικ πάνω στην φώτο για μεγέθυνση.
Ούφ.........άργησα να ποστάρω, αλλά το κανα μιά και καλή.
Συγκεκριμένα από 23 Οκτ. μέχρι τις 30.
Αρχίζω με δυό του πολυθόρυβου Καίρου των 17 εκ. κατοίκων. Με την Γκίζα που είναι ενωμένο, φτάνουν τα 26εκ.
Ασταμάτητα κορναρίσματα, δίχως σηματοδότες η όπου υπάρχουν, άνευ σημασίας. Γρήγορη και επικύνδυνη οδήγηση με σφήνες και απότομα φρεναρίσματα
Παμπάλαια ρυπογόνα αυτοκίνητα Lada 124, Peugeot 403, 204 και ότι άλλο σαραβαλάκι βάλει ο νούς . Τρισάθλιες ως ανύπαρκτες αστικές συγκοινωνίες, αγοραία επικύνδυνα βανάκια των 12 ατόμων που ξεκινούν όποτε και όταν γεμίσουν.
Χωρίς φώτα που πολλοί δεν έχουν η δεν τα ανάβουν επιβιώνεις, χωρίς κόρνα όμως όχι. Απαραίτητο δε να γνωρίζεις όλον τον κωδικό της χρήσης της. Μηχανές η παπάκια ελάχιστα, πώς να επιβίωναν εξ άλλου;
Οι δρόμοι όμως φαρδείς με πολλά ανισόπεδα και γέφυρες.
Τα βράδυα πολύβουο πανηγύρι στις όχθες του Νείλου, με πολύχρωμα φωτισμένα καραβάκια και τέρμα η ένταση στα τσιφτετέλια να διαλαλούν την βόλτα τους στο ποτάμι.
Σκουπίδια, νερά χυμένα παντού. Στους παραπέρα δρόμους καφενέδες μα ράθυμους ντόποιους να ρουφούν τον ναργιλέ τους. Βρώμικα μαγαζάκια κάθε λογής και προσφοράς προιόντων που έχουν εκλείψει σε μας εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αρκεί να σας πω πως κάποιος έφτιαχνε φέρετρα στο πεζοδρόμιο, στις 9 το βράδυ, λόγω στενότητας χώρου στο μαγαζί του.
Φτώχεια και μιζέρια, αλλά και συμβιβασμός με το πεπρωμένο, δίχως το δικό μας άγχος.
Μιά βδομάδα όπου και αν πας, συνέχεια μπαξις, μπαξίς, μπαξίς, και ας είναι όλα μέσα στο πακέτο της εκδρομής. Φαίνεται πως είναι τρόπος ζωής τους, ακόμη και στα πολυτελή ξενοδοχεία η κρουαζιερόπλοια των 5 αστέρων Deluxe, δεν ζητούν αλλά το βλέπεις στην ματιά τους.
Για να πούμε και τα ωραία όμως, κυκλοφορείς άνετα, δεν υπάρχει εγκληματικότητα και όλοι είναι πολύ φιλικοί. Η περιοχή δε της Ηλιόπολης ξεχωρίζει με τα καθαρά κτίρια, τους φαρδείς δρόμους και τα μεγάλα πάρκα της.
Γέλασε ο φτωχός που λένε, όταν στην επάνοδο μας στο Κάιρο μετά την 4ημερη κρουαζιέρα στον Νείλο, λόγω έλλειψης δωματίων στο Ramses Hilton, βρέθηκα σε μια σουίτα 120τ.μ στον 24ο όροφο παρακαλώ, απ όπου και οι φώτο με μια Nikon D90 με την οποία έβγαλα 1040 φώτος αλλά κατάφερα να γράψω και βίντεο 1 1/2 ώρας με μια Sony DCR-HC42E.
Η Αλεξάνδρεια με τους 250 εναπομείναντες Έλληνες.
600 χλμ. νότια του Καίρου, το Λούξορ η οι Αρχαίες Θήβες, οι 100-πυλες Θήβες του Όμηρου,
η δεύτερη πρωτεύουσα της αρχαίας Αιγύπτου μετά την Μέμφιδα, στην ανατολική πλευρά του Νείλου.
Στην περιοχή αυτή, βρίκεται το 1/6 των αρχαιοτήτων όλου του κόσμου και το 1/3 της Αιγύπτου.
Ναός του Καρνάκ η καλύτερα σύμπλεγμα ναών που κτιζόνταν προσθετικά για 2000 χρόνια, από την εποχή του Μέσου Βασιλείου, 16ος αιων. π.Χ. μέχρι και την Ρωμαική εποχή. Ενα τεράστιο κατασκεύασμα που προκαλεί θαυμασμό. Ήταν αφιερωμένος στις θεότητες του Άμμωνα, της συζύγου του Μουτ και του γιού τους Κχονσού που ήταν και ο θεός του πολέμου.
Ενα συγκρότημα αρχαιοτήτων με πολυπλοκότητα και ποικιλία που δεν απαντάται αλλού. Λίγα χαρακτηριστικά του Καρνάκ είναι μοναδικά, αλλά το μέγεθος και ο αριθμός των στοιχείων του είναι τεράστιος.Έχει έκταση 1000 στρέμματα και στη πραγματικότητα δεν είναι ένας ναός αλλά 13. Ο ναός του Καρνάκ ονομάστηκε έτσι από μια Αραβική ονομασία την Αλ-Κάρνακ ή Αλαχάρνακ από ένα παλάτι που υπήρχε στην Βαγδάτη κι έμοιαζε με το ναό.
Στην φώτο ένα τμήμα απ το σύμπλεγμα 134 ίδιων κιόνων!
Ναός του Λούξορ. Κτίσθηκε απ την μοναδική γυναίκα Φαραώ, Χατζεπσούτ, τον Τουθμόσις τον 3ο, τον Αμενχοτέπ τον 3ο και τελευταίο τον Ραμση τον 2ο και ήταν αφιερωμένος στον σπουδαιότερο θεό των Αιγυπτίων, τον Άμμωνα Ρα.
Στη αρχαιότητα ενώνονταν με τον Ναό του Καρνάκ με μιά ευθεία οδό 3 χλμ που εκατέρωθεν κοσμούσαν πάνω από 2000 κριαρόμορφες σφίγγες, την Λεωφόρος των Σφιγγών.
Ο δήμαρχος του Λούξορ με την βοήθεια και του πολιτικού καθεστώτος, έχει ισοπεδώσει τα πάντα από πολυκατοικίες, καταστήματα, τζαμιά και μέχρι στιγμής έχει ανασκαφεί και περατωθεί ένα τμήμα κάπου 100 μέτρων.
Δυτική όχθη, οι Κολοσσοί του Μέμνονα. Δίδυμα αγάλματα ύψους πάνω από 19 μέτρα, υπολείμματα του ταφικού ναού του Αμενχοπέτ του 3ου, ο οποίος καταστράφηκε από πλημύρες του Νείλου.
Σε σεισμό που έγινε το 27π.Χ αποσπάσθηκε μέρος του προσωπού του ενός και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, με τον στροβιλισμό του πρωινού αέρα να ακούγεται ένα σφύριγμα σαν ψίθυρος.
Έτσι του έδωσαν μαντικές ικανότητες, κατ άλλους δε, ήταν το κλάμα της Ηούς μητέρας του βασιληά της Αιθιοπίας Μέμνονα ο οποίος σκοτώθηκε απ τον Αχιλλέα στον τρωικό πόλεμο, όπου πολεμούσε στο πλευρό των Τρώων, αφού ο Πρίαμος ήταν θείος του.
Ναός αφιερωμένος στην μοναδική γυναίκα Φαραώ Χατζεπσούτ.
Όλη η γύρω περιοχή βρίθει ανασκαφών.
Φράγμα Έσνα - Πέρασμα του υδροφράκτη.
Εντφού - Ναός του Ώρου.
Κτίσθηκε απ τον Πτολεμαίο τον Γ' (257-237π.Χ), ο πιό καλοδιατηρημένος ναός, αφιερωμένος στον θεό Ώρο.
Ο διάπλους του Νείλου με πρωτόγνωρες εικόνες, από την καθημερινότητα των παράκτιων οικισμών, την πυκνή βλάστηση, τις απέραντες εκτάσεις με τα μάγκο, τις μπανανιές και την ποικιλία των φοινικόδενδρων αλλά και τις ερήμους να απλώνονται σε λίγες εκατοντάδες μέτρα, με τα ασβεστολιθικά βουνά στο βάθος.
Αυτή την εποχή πλέουν καθημερινά, πάνω από 50 πλωτά ξενοδοχεία τον Νείλο, από Λούξορ μέχρι το Ασουάν και αντίστροφα, μαυρίζοντας με το καυσαέριο τα λιμάνια του Λούξορ, Εντφού, Κομόμπο και Ασουάν.
Τυχαίνει να είναι τριπλο η και τετραπλοπαρκαρισμένα και η επιβίβαση η αποβίβαση γίνεται δια μέσου των υπολοίπων.
Εικόνες καθημερινότητας
Κομόμπο. Ναός αφιερωμένος στον θεό-κροκόδειλο Σέμπεκ και τον θεό-γεράκι Ώρο τον Πρεσβύτερο.
Κτίσθηκε επί Πτολεμαικής εποχής πάνω στα ερείπια ναού της εποχής του Τούθμοσι.
Το φράγμα του Ασουάν.
Για πολλούς αιώνες, οι κάτοικοι της Αιγύπτου υπέφεραν είτε από έλλειψη είτε από πληθώρα νερού. Κάποια χρόνια υπήρχε ξηρασία, και δεν υπήρχε αρκετό νερό για να μεγαλώσουν τις καλλιέργειες ή να χρησιμοποιήσουν για την καθημερινή ζωή. Άλλα έτη υπήρχε τόσο πολύ νερό ώστε ο ποταμός Νείλος πλημμύριζε, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες και διαβρώνοντας εύφορα εδάφη. Ήταν επιτακτική λοιπόν η ανάγκη για εξεύρεση λύσης σε αυτά τα προβλήματα.
Η απάντηση ήταν το φράγμα του Ασουάν. Το φράγμα θα έπρεπε να εξυπηρετεί τρεις ανάγκες: α) να ελέγχει τις πλημμύρες του ποταμού Νείλου, β) να αποθηκεύει νερό από τις πλημμύρες, έτσι ώστε να μπορεί να αποδεσμεύεται σε βραδύτερο ρυθμό και γ) να παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια. Οι Σοβιετικοί βοήθησαν το λαό της Αιγύπτου στο σχεδιασμό και την κατασκευή φράγματος από γρανίτη, με μήκος 3,26 χιλιόμετρα (2,3 μίλια) και ύψος 111 μ. πάνω από τη βάση του ποταμού Νείλου. Η βάση του δε έχει πλάτος 1 χλμ. και στην κορυφή 40μ. Το φράγμα χτίστηκε περίπου 13 χιλιόμετρα νότια της αιγυπτιακής πόλης του Ασουάν, και το όνομά του είναι Υψηλό Φράγμα Ασουάν (Aswan High Dam). Οι Σοβιετικοί προμήθευσαν επίσης τον υδροηλεκτρικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να κτιστεί το φράγμα, με κόστος 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το φράγμα άρχισε να λειτουργεί το 1970, και έχει προσφέρει τόσο θετικά και τα αρνητικά στους ανθρώπους και στο περιβάλλον έδαφος.
Εδώ η βόρεια πλευρά, που κυλά ο Νείλος προς την Μεσόγειο.
και η νότια προς το Σουδάν, όπου έχει σχηματιστεί μια τεράστια τεχνητή λίμνη που της δόθηκε το όνομα Νάσερ. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος τεχνητή λίμνη στον κόσμο, μετα του Ζαμβέζη, με μήκος 550 χλμ. πλάτος από 10 μέχρι 30 χλμ και βάθος που φτάνει σε ορισμένα σημεία της τα 198 μ.
Βοτανικός κήπος του Ασουάν.
Βρίσκεται πάνω σε ένα νησάκι, που έχει σχήμα κροκόδειλου, είναι πανέμορφος, περιποιημένος και έχει κάπου 2500 ποικιλίες φυτών, μεταξύ αυτών και τους βασιλικούς φοίνικες.
Όμορφο τοπίο. Στο βάθος δεξια ψηλα στον ερημικό λόφο το μαυσωλείο του Αγά Χαν.
Ασουάν.
Μια βόλτα με καμήλα στην έρημο μέχρι το παραδοσιακό χωριουδάκι Νούβικο δίπλα στον Νείλο, είναι μοναδική εμπειρία.
Παραδοσιακό σπίτι, όπου μας κερνούν τσάι στον χώρο υποδοχής-καταστήματος τους.
Εντύπωση μου έκανε το στρώσιμο στο πάτωμα της κίτρινης κατακάθαρης άμμου, (ούτε ένα σκουπίδι η πετραδάκι δεν υπήρχε), σε σημείο που επειδή έφτασα πρώτος απ το γκρούπ, μια και η καμήλα μου με το όνομα Ράμπο έκανε αγώνα ταχύτητας, δίσταζα αρχικά να πατήσω, μέχρι που μου έγνεψαν να μπω, οι ιδιοκτήτες.
Στην φώτο ο ξεναγός μας, με μόνιμη διαμονή στο Κάιρο, πρόθυμος και ευδιάθετος πάντα, σπουδαγμένος στην έλληνική φιλολογία, με ελληνικές ρίζες στην καταγωγή του, και με χαρακτηριστικά καθόλου αιγυπτιακά, μας προσφέρει ο ίδιος το τσάι.
Βόλτα με φελούκες. Στο τέλος όμως αναγκαστήκαμε να μας ρυμουλκήσει μηχανοκίνητο, λόγω ξαφνικής άπνοιας.
Ναός Φίλαε η Perla Of Aigypt.
Ο ναός της θεάς Εσέτ η Ίσιδας ( η ελληνική ονομασία της), χτίστηκε επί Πτολεμαίου του Β'.
Θεά της μητρότητας της σοφίας και της γονιμότητας, λατρεύτηκε κατά κόρον.
Το αξιοθαύματο είναι πως το τεράστιο αυτό κτίσμα αλλά και αρκετά άλλα κτίσματα του αρχικού περιβάλοντος χώρου μεταφέρθηκaν μεταξύ 1972-1980 απ το νησάκι Φίλαε που υπήρχε μεταξύ του παλιού φράγματος που είχε δημιουργηθεί απ τους Αγγλους το 1902 και με κατοπινές βελτιώσεις και του μεγάλου φράγματος του 1970, στην τωρινή θέση που είναι το νησάκι Agilkia.
Αν δεν σου το πούνε, είναι αδύνατον να το καταλάβεις το αποτέλεσμα του εγχειρήματος αυτού, αφού οι πελώριες γρανιτένιες πλάκες του πατώματος λές και είναι ριζωμένες εκεί χιλιάδες χρόνια.
Συμπεριλαμβάνεται δε στα προστατευόμενα μνημεία της Ουνέσκο.
Με την επιστροφή μας στο Κάιρο την τελευταία μέρα, επίσκεψη στις Πυραμίδες και την Σφίγγα της γκίζας και στο αρχαιολογικό μουσείο, όπου απαγορεύονταν αυστηρά οι φωτο και οι βιντεοκάμερες.
Πυραμίδα του Χέοπα. Ύψος 146,60μ. και μήκος κάθε πλευράς της τετραγωνικής βάσης της 230,35μ.
Ώρα 11 περίπου το πρωί, ο ήλιος πάνω απ τις πυραμίδες και αν σου ξεφύγει λίγο, κινδυνεύεις να καταστρέψεις τον αισθητήρα και τον φωτοφράχτη της μηχανής σου.
Η κατά λίγα μέτρα μικρότερη της αυτή του Χεφρήνου, διαδόχου του Χέοπα.
Οι τρεις σπουδαιότερες του Χέοπα, του Χεφρήνου και του Μυκερίνου, με την Σφίγγα μπροστά τους.
και τέλος η αυτής διασημότης, η Σφίγγα
Υ.Γ. Οι φωτος έγιναν downsizing μια και η κάθε μιά ήταν γύρω στα 6ΜΒ.
Κλικ πάνω στην φώτο για μεγέθυνση.
Ούφ.........άργησα να ποστάρω, αλλά το κανα μιά και καλή.
Κυριακή, Ιουνίου 06, 2010
SOUTH AFRICA 2010 WORLD CUP
Μετρημένες στα δάκτυλα οι μέρες για την παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου.
Χαράς ευαγγέλια για τους φανς σε ολόκληρο τον κόσμο.
Καιρός να ξεχάσουμε, όσο γίνεται, το μπάχαλο της πατρίδας μας.
Στενοχώρια και στα κέντρα διασκέδασης, πλην μπουζουκιών που έχουν το δικό τους πιστό κοινό, για την μείωση της πελατείας τους για έναν ολόκληρο μήνα.
Εξαίρεση οι πίτσαρίες-delivery και ορισμένα φαστφουντάδικα.
Νωρίς νωρίς και η ΝΕΤ που θα μεταδώσει τους αγώνες, βρέθηκε στη μακρινή χώρα, εδώ και μέρες με τα παπαγαλάκια της, να μας μεταδίδουν κάθε βράδυ, το κάθε πότε κουρεύουν το χόρτο του αθλητικού κέντρου, όπου θα προπονείται η ομάδα μας, καθώς και το υπέροχο πολυτελές ξενοδοχείο, με θέα στον Ινδικό ωκεανό που θα φιλοξενήσει την Ελληνική αποστολή.
Πως θα φυλαγόμαστε στις βραδυνές εξόδους μας και πως το ιδανικό είναι να κυκλοφορούμε τα βράδυα, μόνο με Ι.Χ η ταξί.
Αλήθεια πόσοι θα πάμε;
Μήπως ναυλώνουμε τσάρτερ και δεν το μαθα, να προλάβω να κλείσω θέση;
Χαζές συνεντεύξεις από χαζοχαρόμενες νεανίδες και έφηβους, για το αν γνωρίζουν και αν αγαπούν την Ελλάδα, να βρήκαμε και μία που ήρθε στην Ρόδο και μιλά ελληνικά.. γκαλημέρα...ούτζο..σουγκλάκι.
Αυτό είναι κάνουμε ρεπορτάζ, είναι απαραίτητο 10 και βάλε μέρες πριν τους αγώνες, γι αυτό ήρθαμε.
Η εθνική στην Ελβετία για την προετοιμασία της η στην Ελλάδα, αλλά εμείς εδώ, να προετοιμάσουμε το έδαφος.
Λεφτά για μας υπάρχουν, για τους άλλους....ΔΕΝ.
Εδώ χρήματα υπάρχουν, δεν ξέρω πόσοι τελικά θα είναι εκεί και τις αποδοχές τους, αλλά το υποψιάζομαι πως δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητες.
Στην περίπτωση αυτή λεφτά υπάρχουν, δεν υπάρχουν όμως για την συνταξιούχα νοσοκόμα 75 ετών ,που δούλεψε 35 χρόνια μέσα στα χειρουργεία διάφορων νοσοκομείων και παίρνει 800ε. Ετσι της κόψανε τον 130 και 14ο μισθό.
Ο Παπακωσταντίνου σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί σην αυριανή Ημηρεσία, λέει πως μέχρι το δεύτερο πακέτο βοήθειας δεν έχουμε πρόβλημα.
Αρα αργότερα θα έχουμε. Το επόμενο βήμα; Τι άλλο έμεινε;
Περικοπή των αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα και μεγαλύτερη σύνταξη στα 800-1000ε. αλλά ο σοσιαλιστής Ακης όμως βρέθηκε να έχει περιουσία 8.000.000ε.
Είπατε τίποτα;
Παρασύρθηκα όμως και άρχισα να γράφω για τα χιλιοειπωμένα.
Επανέρχομαι λοιπόν στα παπαγαλάκια της ΝΕΤ.
Μα τι ηττοπάθεια είναι αυτή; Τι μοιρολατρεία;
Πρωταθλητές Ευρώπης του 2004 είμαστε, μια θέση που κατακτήσαμε με την μαεστρία και το γερμανικό μυαλό του Ρεχαγγέλη και βέβαια με τύχη...όχι βουνό αλλά τα Ιμαλάια.
Όλα συντέλεσαν και συνωμότησαν υπέρ μας για να κατακτήσουμε το τρόπαιο.
Ηταν ένα όγδοο θαύμα, που ανάγκασε, τον μεγάλο σαν ποδοσφαιριστή αλλά μικρό σαν άνθρωπο, Μπεκενμπάουερ, χολωμένο, να πει το περίφημο, "Αφού κατέκτησε η Ελλάδα το τρόπαιο, αυτό σημαίνει πως το ποδόσφαιρο πήγε 30 χρόνια πίσω".
Όγδοο θαύμα, χωρίς υπερβολή, αν συγκρίνεις την συμμετοχή μας στο παγκόσμιο κύπελλο του 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου με τον δημοσιοσχεσίτη Αλκέτα Παναγούλια στο τιμόνι, δεχθήκαμε 10-0 τέρματα σε τρεις αγώνες.
4 από την μεγάλη Αργεντινή του Μαραντόνα και Μπατιστούτα.
4 από την γείτονα Βουλγαρία του Στοίτσκοφ.
2 από την Νιγηρία.
Ετσι ο περιοδεύων θίασος που πήγε ένα μήνα νωρίτερα στην μακρυνή Ήπειρο, γλέντησε καλά, αφού δεν προλάβαινε να προπονηθεί, γυρίζοντας από δεξίωση σε δεξίωση και από φιέστα σε φιέστα, πήρε νωρίς τον δρόμο της επιστροφής με σκυμένο το κεφάλι.
Μα τώρα;
Η μία είναι ομαδάρα, η άλλη έχει φίρμες, η άλλη είναι φαβορί, η άλλη είναι το δυνατό αουτσάιντερ, η άλλη παίζει πολύ επιθετικά, η άλλη είναι αήττητη για Χ αγώνες.
Εμείς; Παμε για την συμμετοχή ! Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος μας.
Ναι! Ετσι απλά πάμε για την συμμετοχή.
Βετεράνοι της εθνικής, (πλην ενός που μίλησε σωστά στην σημερινή εκπομπή), και τα παπαγαλάκια αυτό αναδεικνύουν καθημερινά, ο στόχος επετεύχθει.
Οι ποδοσφαιριστές χρήζει να είναι μετριόφρονες και συγκρατημένοι στις δηλώσεις και τα προγνωστικά τους, αλλά οι καλοπληρωμένοι αθλητικοί συντάκτες; οι βετεράνοι;
Παμε... και βλέπουμε λοιπόν, τι να κάνουμε;
Σημασία έχει να περάσουμε καλά, αφού καταφέραμε την συμμετοχή για δεύτερη φορά στην ιστορία μας, με το δημόσιο χρήμα τώρα εμείς περνάμε καλά, θα περάσουν καλά και οι υπόλοιποι που θα ρθουν και ελπίζουμε μήπως γίνει κάποιο θαυματάκι δηλαδή, γατί τα μεγάλα συμβαίνουν μόνο μιά φορά, ίσως προκριθούμε στην επόμενη φάση, γιατί από Αργεντινή και Νιγηρία χάσαμε πριν 16 χρόνια, δεν θα χάσουμε πάλι;
Έμεινε η Ν. Κορέα, α...καλά...άσε, πολύ επιθετική, πολύ τεχνική, πολύ γρήγορη, παίζει κι εκείνος ο αναθεματισμένος κεντρώος της Μάντζεστερ Γιουνάιτεντ, ο Παρκ, δύσκολα, πολύ δύσκολα τα πράγματα.
Καλή μας τηλεθέαση λοιπόν και........άντε να δούμε μήπως......
Χαράς ευαγγέλια για τους φανς σε ολόκληρο τον κόσμο.
Καιρός να ξεχάσουμε, όσο γίνεται, το μπάχαλο της πατρίδας μας.
Στενοχώρια και στα κέντρα διασκέδασης, πλην μπουζουκιών που έχουν το δικό τους πιστό κοινό, για την μείωση της πελατείας τους για έναν ολόκληρο μήνα.
Εξαίρεση οι πίτσαρίες-delivery και ορισμένα φαστφουντάδικα.
Νωρίς νωρίς και η ΝΕΤ που θα μεταδώσει τους αγώνες, βρέθηκε στη μακρινή χώρα, εδώ και μέρες με τα παπαγαλάκια της, να μας μεταδίδουν κάθε βράδυ, το κάθε πότε κουρεύουν το χόρτο του αθλητικού κέντρου, όπου θα προπονείται η ομάδα μας, καθώς και το υπέροχο πολυτελές ξενοδοχείο, με θέα στον Ινδικό ωκεανό που θα φιλοξενήσει την Ελληνική αποστολή.
Πως θα φυλαγόμαστε στις βραδυνές εξόδους μας και πως το ιδανικό είναι να κυκλοφορούμε τα βράδυα, μόνο με Ι.Χ η ταξί.
Αλήθεια πόσοι θα πάμε;
Μήπως ναυλώνουμε τσάρτερ και δεν το μαθα, να προλάβω να κλείσω θέση;
Χαζές συνεντεύξεις από χαζοχαρόμενες νεανίδες και έφηβους, για το αν γνωρίζουν και αν αγαπούν την Ελλάδα, να βρήκαμε και μία που ήρθε στην Ρόδο και μιλά ελληνικά.. γκαλημέρα...ούτζο..σουγκλάκι.
Αυτό είναι κάνουμε ρεπορτάζ, είναι απαραίτητο 10 και βάλε μέρες πριν τους αγώνες, γι αυτό ήρθαμε.
Η εθνική στην Ελβετία για την προετοιμασία της η στην Ελλάδα, αλλά εμείς εδώ, να προετοιμάσουμε το έδαφος.
Λεφτά για μας υπάρχουν, για τους άλλους....ΔΕΝ.
Εδώ χρήματα υπάρχουν, δεν ξέρω πόσοι τελικά θα είναι εκεί και τις αποδοχές τους, αλλά το υποψιάζομαι πως δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητες.
Στην περίπτωση αυτή λεφτά υπάρχουν, δεν υπάρχουν όμως για την συνταξιούχα νοσοκόμα 75 ετών ,που δούλεψε 35 χρόνια μέσα στα χειρουργεία διάφορων νοσοκομείων και παίρνει 800ε. Ετσι της κόψανε τον 130 και 14ο μισθό.
Ο Παπακωσταντίνου σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί σην αυριανή Ημηρεσία, λέει πως μέχρι το δεύτερο πακέτο βοήθειας δεν έχουμε πρόβλημα.
Αρα αργότερα θα έχουμε. Το επόμενο βήμα; Τι άλλο έμεινε;
Περικοπή των αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα και μεγαλύτερη σύνταξη στα 800-1000ε. αλλά ο σοσιαλιστής Ακης όμως βρέθηκε να έχει περιουσία 8.000.000ε.
Είπατε τίποτα;
Παρασύρθηκα όμως και άρχισα να γράφω για τα χιλιοειπωμένα.
Επανέρχομαι λοιπόν στα παπαγαλάκια της ΝΕΤ.
Μα τι ηττοπάθεια είναι αυτή; Τι μοιρολατρεία;
Πρωταθλητές Ευρώπης του 2004 είμαστε, μια θέση που κατακτήσαμε με την μαεστρία και το γερμανικό μυαλό του Ρεχαγγέλη και βέβαια με τύχη...όχι βουνό αλλά τα Ιμαλάια.
Όλα συντέλεσαν και συνωμότησαν υπέρ μας για να κατακτήσουμε το τρόπαιο.
Ηταν ένα όγδοο θαύμα, που ανάγκασε, τον μεγάλο σαν ποδοσφαιριστή αλλά μικρό σαν άνθρωπο, Μπεκενμπάουερ, χολωμένο, να πει το περίφημο, "Αφού κατέκτησε η Ελλάδα το τρόπαιο, αυτό σημαίνει πως το ποδόσφαιρο πήγε 30 χρόνια πίσω".
Όγδοο θαύμα, χωρίς υπερβολή, αν συγκρίνεις την συμμετοχή μας στο παγκόσμιο κύπελλο του 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου με τον δημοσιοσχεσίτη Αλκέτα Παναγούλια στο τιμόνι, δεχθήκαμε 10-0 τέρματα σε τρεις αγώνες.
4 από την μεγάλη Αργεντινή του Μαραντόνα και Μπατιστούτα.
4 από την γείτονα Βουλγαρία του Στοίτσκοφ.
2 από την Νιγηρία.
Ετσι ο περιοδεύων θίασος που πήγε ένα μήνα νωρίτερα στην μακρυνή Ήπειρο, γλέντησε καλά, αφού δεν προλάβαινε να προπονηθεί, γυρίζοντας από δεξίωση σε δεξίωση και από φιέστα σε φιέστα, πήρε νωρίς τον δρόμο της επιστροφής με σκυμένο το κεφάλι.
Μα τώρα;
Η μία είναι ομαδάρα, η άλλη έχει φίρμες, η άλλη είναι φαβορί, η άλλη είναι το δυνατό αουτσάιντερ, η άλλη παίζει πολύ επιθετικά, η άλλη είναι αήττητη για Χ αγώνες.
Εμείς; Παμε για την συμμετοχή ! Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος μας.
Ναι! Ετσι απλά πάμε για την συμμετοχή.
Βετεράνοι της εθνικής, (πλην ενός που μίλησε σωστά στην σημερινή εκπομπή), και τα παπαγαλάκια αυτό αναδεικνύουν καθημερινά, ο στόχος επετεύχθει.
Οι ποδοσφαιριστές χρήζει να είναι μετριόφρονες και συγκρατημένοι στις δηλώσεις και τα προγνωστικά τους, αλλά οι καλοπληρωμένοι αθλητικοί συντάκτες; οι βετεράνοι;
Παμε... και βλέπουμε λοιπόν, τι να κάνουμε;
Σημασία έχει να περάσουμε καλά, αφού καταφέραμε την συμμετοχή για δεύτερη φορά στην ιστορία μας, με το δημόσιο χρήμα τώρα εμείς περνάμε καλά, θα περάσουν καλά και οι υπόλοιποι που θα ρθουν και ελπίζουμε μήπως γίνει κάποιο θαυματάκι δηλαδή, γατί τα μεγάλα συμβαίνουν μόνο μιά φορά, ίσως προκριθούμε στην επόμενη φάση, γιατί από Αργεντινή και Νιγηρία χάσαμε πριν 16 χρόνια, δεν θα χάσουμε πάλι;
Έμεινε η Ν. Κορέα, α...καλά...άσε, πολύ επιθετική, πολύ τεχνική, πολύ γρήγορη, παίζει κι εκείνος ο αναθεματισμένος κεντρώος της Μάντζεστερ Γιουνάιτεντ, ο Παρκ, δύσκολα, πολύ δύσκολα τα πράγματα.
Καλή μας τηλεθέαση λοιπόν και........άντε να δούμε μήπως......
Παρασκευή, Απριλίου 02, 2010
Τρίτη, Φεβρουαρίου 09, 2010
Μια Θάλασσα αίμα
Πήρα το μέιλ σήμερα και ανατρίχιασα.
Τα χειρότερα σαρκοφάγα της ζούγκλας και οι θαλάσσιοι δολοφόνοι, φαντάζουν αθώα μπροστά μας για ακόμη μιά φορά.
Δολοφονούν και κατασπαράσσουν ορμώμενα απ το προαιώνιο ένστικτο της αυτοσυντήρησης, δεν σκοτώνουν από έθιμο η χόμπυ.
Εψαξα στο διαδίκτυο, βρήκα την πηγή της δημοσίευσης και σας παραθέτω το κείμενο αυτούσιο.
Μιά έκκλιση για να σταματήσει η ακραία αυτή βαρβαρότητα, σε μιά χώρα όχι τριτοκοσμική, όχι χώρα άγριων ιθαγενών, αλλά στην ΔΑΝΙΑ της Ευρωπαικής Ένωσης.
The Red Sea in Denmark
APPALLING SHOCKING and UNBELEIVABLE!!!
Why is the European Union so quiet about this ?
Where is Green Peace, who make so much noise in other countries.....
This happens only in uncivilised Denmark
DENMARK: WHAT A SHAME, A SAD SCENE. THIS MAIL HAS TO BE CIRCULATED. THERE IS NO WORSE BEAST THAN MAN!!!!
While it may seem incredible, even today this custom continues, in Dantesque, - in the Faroe Islands, ( Denmark ) . A country supposedly 'civilized' and an EU country at that. For many people this attack to life is unknown– a custom to 'show' entering adulthood. It is absolutely atrocious. No one does anything to prevent this barbarism being committed against the Calderon, an intelligent dolphin that is placid and approaches humans out of friendliness.
Make this atrocity known and hopefully stopped.
Τα χειρότερα σαρκοφάγα της ζούγκλας και οι θαλάσσιοι δολοφόνοι, φαντάζουν αθώα μπροστά μας για ακόμη μιά φορά.
Δολοφονούν και κατασπαράσσουν ορμώμενα απ το προαιώνιο ένστικτο της αυτοσυντήρησης, δεν σκοτώνουν από έθιμο η χόμπυ.
Εψαξα στο διαδίκτυο, βρήκα την πηγή της δημοσίευσης και σας παραθέτω το κείμενο αυτούσιο.
Μιά έκκλιση για να σταματήσει η ακραία αυτή βαρβαρότητα, σε μιά χώρα όχι τριτοκοσμική, όχι χώρα άγριων ιθαγενών, αλλά στην ΔΑΝΙΑ της Ευρωπαικής Ένωσης.
The Red Sea in Denmark
APPALLING SHOCKING and UNBELEIVABLE!!!
Why is the European Union so quiet about this ?
Where is Green Peace, who make so much noise in other countries.....
This happens only in uncivilised Denmark
DENMARK: WHAT A SHAME, A SAD SCENE. THIS MAIL HAS TO BE CIRCULATED. THERE IS NO WORSE BEAST THAN MAN!!!!
While it may seem incredible, even today this custom continues, in Dantesque, - in the Faroe Islands, ( Denmark ) . A country supposedly 'civilized' and an EU country at that. For many people this attack to life is unknown– a custom to 'show' entering adulthood. It is absolutely atrocious. No one does anything to prevent this barbarism being committed against the Calderon, an intelligent dolphin that is placid and approaches humans out of friendliness.
Make this atrocity known and hopefully stopped.
Κυριακή, Ιανουαρίου 17, 2010
Ψηφιακά βήματα
Mε την έναρξη εκπομπής της digea στην πόλη μου και στην ευρύτερη περιοχή της, καθώς και το ότι μπήκαμε πλέον στο δεύτερο μισό του Γενάρη, είπα να γράψω το πρώτο άρθρο της 5ης χρονιάς
ενασχόλησης μου με αυτό που λέγεται blogging.
Αίτιος γι αυτό υπήρξε ο πρωτοπόρος σε πολλά θέματα, συγγραφέας Νίκος Δήμου γνωστός και ως DONCAT.
Άρχισε λοιπόν η ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού σήματος, μετά την περιοχή του Κορινθιακού και στην Θεσσαλονίκη, τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Ιανουαρίου.
ενασχόλησης μου με αυτό που λέγεται blogging.
Αίτιος γι αυτό υπήρξε ο πρωτοπόρος σε πολλά θέματα, συγγραφέας Νίκος Δήμου γνωστός και ως DONCAT.
Άρχισε λοιπόν η ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού σήματος, μετά την περιοχή του Κορινθιακού και στην Θεσσαλονίκη, τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Ιανουαρίου.
Είναι η εταιρεία που συστάθηκε από τα 7 μεγαλύτερα ιδιωτικά κανάλια της χώρας.
Τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή και γνωστά από την ήδη εδώ και μερικά χρόνια ψηφιακή εκπομπή των καναλιών της κρατικής τηλεόρασης.
Η εικόνα είναι πιό ζωντανή και έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια.
Ακόμη και μιά ασθενής λήψη αναλογικού σήματος, λόγω τοποθεσίας η κεραίας, τώρα πλέον ανήκει στο παρελθόν. Τέρμα τα είδωλα και τα "χιόνια".
Δοκίμασα την λήψη σε χώρο με μιά απλή εσωτερική κεραία, και η διαφορά είναι μέρα με την νύχτα.
Μπορείς να δεις το τι προβάλλει το κανάλι την δεδομένη στιγμή, καθώς και περίληψη της εκπομπής,
καθώς και το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας.
Στα υπέρ μπορούμε να προσθέσουμε και την δυνατότητα εγγραφής τηλεοπτικού σήματος μέσω θύρας USB.
Σα αρνητικά τώρα,
Κάθε συσκευή που έχουμε στον χώρο μας θέλει τον δικό της αποκωδικοποιητή.
Σερφάροντας στο διαδίκτυο βρήκα πως πωλούνται συσκευές που τοποθετούνται στη έξοδο της κεντρικής κεραίας και υποστηρίζουν μέχρι 3 τηλεοράσεις για διαμοιρασμό του σήματος.
Είναι όμως αρκετά αλμυρές και οι φθηνότερες κοστίζουν πάνω από 500ε.
Όσοι έχουν συσκευές με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη η αλλιώς αποκωδικοποιητή, και είναι κάπως παληές, οπως συμβαίνει με την δική μου που αγόρασα πριν ένα χρόνο, δεν μπορούν να δούν τα κανάλια της digea.
Ποιά είναι η αιτία;
Η digea εκπέμπει στο νέο φορμά mpeg4, ενώ η κρατική σε mpeg2.
Το ίδιο πρόβλημα λήψης έχει και ο αποκωδικοποιητής UMAX που είχα αγοράσει 100ε πριν λίγα χρόνια για τα ψηφιακά κανάλια της ΕΤ και ήταν απ τους κορυφαίους ποιοτικά τότε.
Γιά μιά φορά ακόμη επιβεβαιώνεται το γεγονός πως κάθε ψηφιακή συσκευή που αγοράζουμε έχει σύντομο χρόνο ζωής λόγο της αναβάθμισης των κάθε λογής λειτουργικών προγραμμάτων αλλά και των νέων δυνατοτήτων που εμφανίζονται
Σε αντίθεση με την ψηφιακή ΕΤ, η εικόνα παραμένει στο μέγεθος 4:3 αντί του 16:9.
Ενώ στα κρατικά η περίληψη ενός προγράμματος προβάλλεται στα ελληνικά, στα κανάλια της digea, οι τίτλοι είναι στα ελληνικά, ενώ η περίληψη στα αγγλικά και στην συνέχεια κάτι αράδες "ιερογλυφικών". Πιστεύω το τελευταίο να διορθωθεί σύντομα.
Το ίδιο πρόβλημα λήψης έχει και ο αποκωδικοποιητής UMAX που είχα αγοράσει 100ε πριν λίγα χρόνια για τα ψηφιακά κανάλια της ΕΤ και ήταν απ τους κορυφαίους ποιοτικά τότε.
Γιά μιά φορά ακόμη επιβεβαιώνεται το γεγονός πως κάθε ψηφιακή συσκευή που αγοράζουμε έχει σύντομο χρόνο ζωής λόγο της αναβάθμισης των κάθε λογής λειτουργικών προγραμμάτων αλλά και των νέων δυνατοτήτων που εμφανίζονται
Σε αντίθεση με την ψηφιακή ΕΤ, η εικόνα παραμένει στο μέγεθος 4:3 αντί του 16:9.
Ενώ στα κρατικά η περίληψη ενός προγράμματος προβάλλεται στα ελληνικά, στα κανάλια της digea, οι τίτλοι είναι στα ελληνικά, ενώ η περίληψη στα αγγλικά και στην συνέχεια κάτι αράδες "ιερογλυφικών". Πιστεύω το τελευταίο να διορθωθεί σύντομα.
Προσοχή λοιπόν σε όσους σκοπεύουν να αγοράσουν νέα συσκευή τηλεόρασης να προσέξουν τον ψηφιακό δέκτη της να υποστηρίζει MPRG4.
Ολες οι τελευταίες το κάνουν, αλλά πωλούνται ακόμη σε αρκετά χαμηλές τιμές, αυτές που υποστηρίζουν ΜΟΝΟ MPEG2.
Ολες οι τελευταίες το κάνουν, αλλά πωλούνται ακόμη σε αρκετά χαμηλές τιμές, αυτές που υποστηρίζουν ΜΟΝΟ MPEG2.
Θεωρώ κουραστικό το να παλεύεις με δυό τηλεχειριστήρια για μετάβαση από μη ψηφιακά σε ψηφιακά κανάλια όπως και το αντίστροφο, αν δεν διαθέτεις ενσωματωμένο δέκτη.
Στα υπερκαταστήματα ηλεκτρικών ειδών, γίνεται ένας πανικός καθώς όλοι τρέχουν να προμηθευτούν τον περίφημο δέκτη.
Βρήκαν λοιπόν την ευκαιρία και δημιούργησαν ένα καρτέλ και όλοι τους έχουν ακριβώς την ίδια τιμή.
Βρέθηκαν απροετοίμαστοι και δεν υπάρχει ποικιλία συσκευών, όλο κι όλο 1-2 εταιρίες.
Οι περισσότεροι διαθέτουν τον εικονιζόμενο U&F DTR2205HDPVR της κορεάτικης FUNAI,
στην τιμή των 79ε.
Τι να το κάνεις όμως αφού δεν έχουμε και δεν θα χουμε για πολύ ακόμη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος υψηλής ευκρίνειας;
Ποιός είναι ο λόγος;
Μα πρέπει να αλλάξουν σχεδόν τα πάντα στους πομπούς! Όλα απ την αρχή και το κόστος μεγάλο.
Οπως ανέφερα παραπάνω, υπάρχει η δυνατότητα με την ύπαρξη θύρας USB, μπορεί κάποιος να εγγράψει απ ευθείας η και να προγραμματίσει μια εγγραφή όπως κάναμε στα παληά video μας.
Η εγγραφή είναι PVR (Personal Video Recording), παρόμοια της δορυφορικής.
Το μεινέκτημα είναι όμως πως δεν αναγνωρίζει όλες της μάρκες των memory stick.
Μεταξύ Transcend και Kingston που έχω, αναγνώρισε μόνο την πρώτη.
Επίσης δεν κατάφερα όσο και αν προσπάθησα να αναγνωρίσει έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο (WD) με δική του τροφοδοσία. Κατά τα άλλα κανένα παράπονο, εύχρηστο μενού, ποιοτική κατασκευή.
Το "Πλαισιο" τώρα, διαθέτει και την δική του συσκευή, TURBO -X SD1000.
Υποστηρίζει και αυτή εγγραφή PVR, αλλά δεν διαθέτει θύρα διασύνδεσης HDMI. και κοστίζει αρκετά φθηνότερα, 49ε.
Μπαίνοντας πριν από λίγο στην ιστοσελίδα του Πλαισίου, βλέπω ότι εμφανίστηκε και ο παρακάτω δέκτης στην τιμή των 109ε, με δυνατότερα χαρακτηριστικά, τουλάχιστον στα χαρτιά, ενώ ο F&U έπεσε κατά 10ε και κοστίζει πλέον 69ε.
Συμπέρασμα. Μη βιάζεστε, όσοι έχουν ισχυρό σήμα και καθαρή εικόνα, δεν χάνουν και κάτι το σπουδαίο.
Θα γεμίσει η αγορά από δέκτες πολύ σύντομα, πόσο μάλλον αν μπει στο παιχνίδι και η περιοχή της πρωτεύουσας!
Σίγουρα οι τιμές θα πάρουν την κατιούσα και η αξιοπιστία τους όπως και οι δυνατότητες τους θα ανεβούν.
Καλή ψηφιακή τηλεθέαση σε όλους.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)